MÄKISUO
Etusivu, Esittely, Ponit ja hevoset, Toiminta, Yhteys

Sukella Mäkisuon arkeen päiväkirjan johdolla!

Metsää, metsää, loputtomasti metsää. Lopulta mäkisiä laitumia ja laaksoissa virtaavia jokia. Mäkisuolle saavuttaessa voi tila vaikuttaa ensisilmäyksellä hiljaiselta pusikkotallilta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Arki tallilla on vauhtia ja riemuisaa melskettä pullollaan. Hevoset ja ponit hoitajineen, ratsastajat, valmentajat ja muut vierailevat henkilöt, kuten sinä tällä hetkellä, tuovat pihan täyteeen eloa. Tallilla touhuaa iso joukko ihmisiä, jotka mahdollistavat tilan aktiivisen toiminnan ja hevosten hyvinvoinnin.

» Tutustu tallimme henkilökuntaan täällä!© Gibran

Mäkisuon talli on tyypillinen entisen kartanon navettaan remontoitu talli Itä-Suomessa. Tallin pihapiiriin kuuluu keltainen, hivenen ajan nakertama huvilamainen päärakennus, tilavat tarhat, laajat laitumet sekä hiekkapohjainen kenttä ja juuri valmistunut maneesi. Ympäristö on mäkistä ja metsäistä, lähistöltä löytyy myös järviä soineen. Saavuttaessa tallille autolla, voi parkkeerata pienelle sorapohjaiselle parkkipaikalle, joka löytyy tallin läheisyydestä. On toivottavaa, ettei autolla ajettaisi tallin pihaan ilman siihen annettua lupaa.© Sinte

Tallirakennus on alun perin toiminut suurena navettana. Navetta rakennettiin 1900-luvun alkupuolella ja muutos talliksi tapahtui 80-luvulla. Uusin remontti valmistui vuonna 2002. Rakennus on siis toki vanhahko, mutta ikäisekseen yllättävän hyväkuntoinen ja avara. Talli jakautuu kahteen pienempään osaan. Karsinoita löytyy kokonaisuudessaan 30. Kymmenen näistä sijaitsee pikkutallin puolella, ja loput 20 ovat isossa tallissa. Kesäisin heinälatoon on mahdollista pystyttää pari lisäkarsinaa tarvittaessa. Orit asuttavat pikkutallin puolta ja tammat löytyvät isosta tallista.

Karsinoiden lisäksi tallista löytyy kaksi satulahuonetta, pikku tallin ja ison tallin puolelta omansa. Ison tallin puolella on loimenkuivaushuone, pesuboxi ja henkilökunnan kahvitupa, jossa sijaitsee myös WC. Tallista on yhteys suoraan heinälatoon. Heinävintille pääsee portaita tallirakennuksen molemmista päädyistä, toiset portaat kulkevat heinäladon kautta. Pikkutallin karsinoihin on heinäntiputusluukut. Ovet lantalaan löytyvät molemmilta tallipuoliskoilta.

Kesällä aloitettu uuden tallin rakennus on hyvällä mallilla, ja ensimmäiset hevoset pääsevätkin jo muuttamaan talliin. Punaiseen tallirakennukseen on kyhätty karsinat yhdelletoista hevoselle, lisäksi tallista löytyy tilavampi varsomiskarsina, varustehuone, taukotila ja pesuboxi. Uusia tarhauksia on pystytetty uuden tallin viereen.

» Tietoa tallin päivärutiineista ja tarhauksesta löydät täältä!© Miracle

Maasto tallin tiluksilla ja sen ympärillä on vaihtelevaa ja monipuolista ratsastajan kannalta. 5 minuutin ratsastusmatkan päässä sijaitsee Mäkisuon oma maastoesterata, joka on tarjolla harjoittelua ja kisoja varten myös naapuritallien ratsukoille. Myös rauhallisemmalle maastoilulle ympäristö on oivallinen. Kauniit metsiköt vuorottelevat tiheinä kuusimetsinä ja aurinkoisina koivusaarekkeina. Hyväpohjaisia laukkasuoria löytyy, mutta toistuvat ylä- ja alamäet ovat tyypillisiä.© scirlin & Sinte

Tallilla tulet törmäämään ihmisten ja hevosten lisäksi kissakaksikkoomme Milliin ja Mouruun. Itsenäinen Milli saattaa luikahtaa tiehensä yhtäkkisen ihailijan silityksen alta, mutta saadessaan rauhassa tutustua tulijaan on tästä kauniista narttukissasta oivaksi paijattavaksi. Tallimme kingi Mouru taas on kuin koira: se rakastaa kellimistä ja vatsan rapsutusta. Mourun tapaat varmiten satulahuoneen hyllyköiltä löysäilemästä loimien päällä ja talvisin kahvituvan patterin edestä loikoilemasta. Millillä on tapana piileskellä ihmisten näkyviltä kunnes tuntee olonsa varmaksi astua esiin. Kissojen helliminen on enemmän kuin sallittua, mutta ethän häiritse nukkuvaa eläintä!

Tallia hiirien tuhoilta suojelevat Milli ja Mouru. © Miracle & Gibran


Mäkisuo on virtuaalitalli!
Ulkoasu ja tekstit lyllis, tausta ja kuvat: Ritva's Gallery